| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Główne zadania
- Na początku lipca, jeżeli w glebie będzie dostatek wilgoci (deszcze, podlewanie), można wysiewać buraki "Czerwona Kula" na zimowe przechowanie, najdrobniejsze są przeznaczone na konserwowanie. Siejemy też wczesne odmiany marchwi: Amsterdamska i Pierwszy Zbiór na spożycie jeslenią.
- W początkach miesiąca można wysiewać jeszcze rzodkiew zimową Murzynkę (wymaga próchniczej, dostatecznie wilgotnej gleby), fasolę szparagową karłową, żółto i zielonostrąkową, na najpóżniejszy zbiór świeżych strąków wysadzać kapustę włoską Vertus, bo zdąży dorosnąć do czasu sprzętu, brokuły i jarmuż z siewu majowego. Na rozsadniku jeszcze pora siać kalarepę późną Goliat Białą i Masłową Niebieską oraz głąbiki krakowskie, a w połowie lipca sałaty masłowe, ale wyłącznie w późniejszych odmianach, odpornych na wysokie temperatury i długi dzień: Nochowską, Baucejską, Cud Voorburgu, Dippego i Stuttgarter Sommer. Siewki sałaty wymagają przerywki, bo "wybiegnięta" rozsada nie daje gwarancji, że rośliny będą prawidłowo zwijać główki. - W drugiej połowie lipca wysiewa się wprost do gruntu, na dobrze nawieziony zagon, kapustę pekińską (5 g nasion na 10 m2 w rzędy co 40 cm) na późnojesienny zbiór, oraz koper, a wysadza się z czerwcowego siewu: kalafiory, sałatę kruchą i endywię zimową. - Podstawowe zabiegi pielęgnacyjne to systematyczne odchwaszczanie połączone z płytkim, nie wysuszającym głębszych warstw, wzruszaniem ziemi, nawadnianie, przerywka zagęszczonych wschodów warzyw korzeniowych i sałaty, nawożenie pogłówne warzyw słabiej rosnących i o jasnych liściach (oprócz cebuli). Po pierwszych zbiorach zasilenie pomidorów azotem i potasem, czyszczenie i podwiązywanie pomidorów i opryskiwanie ich co 10-14 dni przeciw zarazie ziemniaczanej. - W początkach miesiąca wykopuje się cebule tulipanów, a w drugiej połowie hiacyntów i narcyzów, nie czekając na całkowite zżółknięcie i zaschnięcie liści. Tulipany i hiacynty ze względów zdrowotnych wykopywać należy co roku, narcyzy zaś (w tym tak zwane "żonkile") co 3-4 lata. Cebule wymagają wstępnego oczyszczenia przed złożeniem na przechowanie, a właściwego czyszczenia w 2 do 3 tygodni później, po dosuszeniu. Do połowy miesiąca wysiewa się na rozsadniku lub w inspekcie bratki, stokrotki, niezapominajki. Siać rzadko, aby potem nie trzeba było pikować. Czyścić złocienie, chryzantemy drobne i wielkokwiatowe usuwając z kątów liści ledwo ukazujące się, zbędne pędy. - Ścinać wszystkie przekwitające kwiaty, aby nie dopuścić do wytworzenia nasion. - Od połowy lipca rozpoczyna się oczkowanie, czyli okulizacja róż. - W truskawkach po zakończeniu zbiorów należy wygrabić ściółkę, odchwaścić zagon i zaraz ściąć liście na wysokości 5-7 cm nad ziemią. Zabieg wykonuje się tylko na starszych 2-3 letnich roślinach, silnie rosnących. - Zasilić truskawki nawozami azotowymi. - Odcinać rozłogi, ostrożnie, by nie podrywać roślin. Część rozłogów można pozostawić na sadzonki. - Likwidować 4-letnie truskawki, bo w następnym roku dadzą niskie zbiory. - Po zakończeniu zbiorów wyciąć, tuż przy ziemi wszystkie pędy, które w tym roku owocowały. - W malinach: usuwać pędy wyrastające w międzyrzędziach i między właściwymi krzakami. - Zbierać wszystkie opadłe, robaczywe lub porażone chorobami owoce i głęboko zakopywać. - Na pnie drzew zakładać opaski chwytne z falistego papieru dla wyłapania gąsienic owocówki jabłkóweczki. - Obcinać pędy silnie porażone chorobami, na przykład mączniakiem lub opanowane przez szkodniki. - Stosować opryski środkami chemicznymi przeciw chorobom i szkodnikom, zgodnie z zaleceniami służby ochrony roślin. - Gromadzić na pryzmie wszystkie nadające się do kompostowania materiały. Pryzmę utrzymywać w odpowiedniej wilgotności. Aby szybciej i prawidłowo dojrzał, trzeba stos przerabiać co 3-4 tygodnie, zależnie od składników. |