| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
PalmyModa na palmy zdaje się być nieprzemijająca. Dla miłośników palm nie ma więc przeszkód i hodują je z wielkim samozaparciem. Niemal wszystkie uprawiane u nas gatunki palm rozmnaża się z nasion, które bez odpowiednich zabiegów kiełkują bardzo długo (kilka tygodni, a nawet do roku), okryte są bowiem grubą łupiną. W celu przyspieszenia skiełkowania moczy się je w ciepłej wodzie (do 40°C) przez ok. 48 godzin lub też spiłowuje część łupiny pilnikiem, uważając przy tym, by nie uszkodzić znajdującego się wewnątrz nasienia. Nasiona palm najlepiej wysiewać w lutym-marcu, pojedynczo do małych doniczek, w wilgotną mieszaninę torfu z piaskiem na głębokość równą 2-3 długościom nasienia. Nasiona otrzymane w innym terminie trzeba od razu wysiewać, bo szybko tracą zdolność kiełkowania. Zasiewy wymagają utrzymania stałej temperatury otoczenia (minimum 20°C), a także dużej wilgotności podłoża. Po kilku tygodniach ukazują się liścienie, a dopiero po 2-3 latach właściwe liście. Gdy siewki podrosną, ale mają jeden liścień, przesadza się je do małych doniczek z przesianą ziemią liściową zmieszaną z torfem i piaskiem w stosunku 2:1:1. Przy przesadzaniu nie wolno usuwać okrywy nasiennej tkwiącej z boku rozwijającej się rośliny. Po dobrym ukorzenieniu się, co trwa 3-4 tyg., korzystne jest, ale tylko w okresie letnim, zasilanie palmy co 14 dni rozcieńczonym i przefermentowanym krowieńcem. Pestki z suszonych daktyli kupionych sklepie spożywczym bardzo dobrze kiełkują, więc warto kilka pestek wsadzić do ziemi z dość dużą nadzieją, że uda nam się wyhodować palmę od nasiona. Pestki kiełkują bez żadnych dodatkowych zabiegów, wystarczy po zjedzeniu daktyla wsadzić w zwykłą ziemię ogrodową i systematycznie podlewać. Zdjęcie obok przedstawia siewkę po kilku miesiącach od zakiełkowania. W następnych dwóch latach uprawy młode palmy przesadza się dwukrotnie: na wiosnę i w połowie lata do nieco cięższej inspektowej ziemi z domieszką torfu, suchego sproszkowanego krowieńca oraz małej ilości mączki kostnej lub opiłek rogowych. Przy każdym przesadzaniu używa się doniczek o jeden numer większych. Starsze rośliny przesadza się raz w roku, a nawet co kilka lat, jednak zawsze na wiosnę. Pożądane są doniczki wysokie a wąskie. Przy przesadzaniu wykrusza się z bryły korzeniowej nieco starej ziemi. Zdrowych korzeni nie przycina się, a przy silnie rozwiniętym systemie skręca się je w spiralę i układa na dnie doniczki na warstwie ziemi. Obcina się tylko chore, zbutwiałe korzenie aż do zdrowego miejsca, przesypując sproszkowanym węglem drzewnym. Palmy należy przesadzać delikatnie i starannie, gdyż korzenie, zwłaszcza starszych roślin, są wrażliwe na uszkodzenia. Palmy najlepiej czują się w ciepłych, słonecznych pomieszczeniach, z tym że rośliny trzeba cieniować w dni słoneczne i upalne. W zimie wymagają temperatury około 18°C, poza karłatką, która woli chłodniejsze miejsce (8-10°C). Palmy lubią dużo świeżego, wilgotnego powietrza. W lecie dobrze jest wynosić je do ogrodu w cieniste miejsca lub na balkon. Rośliny należy podlewać regularnie lecz umiarkowanie, wiosną i w lecie obficiej, jesienią i w zimie znacznie ograniczając wodę. Jej nadmiar powoduje gnicie korzeni, czego następstwem jest zasychanie dolnych liści i zahamowanie wzrostu roślin. Do bardzo ważnych zabiegów pielęgnacyjnych należą: częste zmywanie liści i zraszanie, co nie tylko zapewnia roślinom świeży wygląd, ale zapobiega wystąpieniu pasożytów. W zimie, zwłaszcza w mieszkaniach z centralnym ogrzewaniem, powietrze jest dla palm zbyt suche, co często jest przyczyną zasychania czubków liści. Wietrzenie pokoju, umieszczanie pojemników z wodą na kaloryferach, spryskiwanie roślin wodą za pomocą rozpylaczy fryzjerskich skutecznie temu przeciwdziała. W ciągu lata palmy można nawozić co 2 tygodnie gnojowicą i na zmianę roztworem mieszanki nawozów mineralnych (1-2 g na litr wody). Nawożona, właściwie pielęgnowana i w odpowiednim czasie przesadzana palma w dobrą mieszankę ziemi powinna zdrowo i pięknie rosnąć. Wszelkie zaniedbania sprzyjają atakowaniu jej przez szkodniki i choroby. Najczęściej spotykanymi szkodnikami są tarczniki i miseczniki, występujące w postaci małych nieruchomych tarczek na spodniej stronie liści i na pędach. Szkodniki te wysysają soki, niszczą roślinę. Trzeba więc je zwalczać natychmiast po ich ukazaniu się. Odporność palm na mrózSabal Minor Jedna z najbardziej mrozoodpornych palm. W naturze występuje w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Gwatemiali i Wenezueli. W środowisku naturalnym osiąga rozmiary do 3m wysokości. Tworzy wachlarzowate niebiesko-zielone liście. Ziemia przepuszczalne, lubi słońce. Rośnie bardzo wolno. Jej mrozoodporność to 20°C a odpowiednio zabezpieczona nawet do 25°C Przy odpowiednim zabezpieczeniu może być uprawiana w naszej strefie klimatycznej. Trachycarpus fortunei Pochodzenie azjatyckie, naturalne środowisko to Himalaje. Zaaklimatyzowała się w wielu krajach europy (Niemcy, Węgry, Szwecja...) Rośnie na wysokościach do 2500 m.n.p.m gdzie zimą utrymują się stałe temperatury -10°C Charakteryzuje się bardzo szybki wzrostem oraz szybkim kiełkowaniem nasion. Wytrzymuje bez uszczerbku temperatury spadające do -17°C a okrywana do 22°C. Jej odporność na mróz rośnie wraz z wiekiem. Dorosłe rośliny wytrzymały temperaturę -29°C Phoenix Canariensis Bardzo dekoracyjna i dlatego najczęściej hodowana w domach. Czasami nazywana potocznie jako "palma figowa". Wytrzymuje jedynie chwilowe przymrozki do -5°C więc musimy ją trzymać w domu od listopada do końca kwietnia. W mieszkaniach narażona na przesuszenie końcówek liści dlatego nie powinna być umieszczona zbyt blisko kaloryfera, kominka lub pieca. Lubi częste podlewanie oraz stanowisko słoneczne. Bardzo dobrze nadaje się na balkony i tarasy. Serenoa repens Występuje w USA południowo-wschodnie, gdzie rośnie do 3m wysokości. Bardzo egzotyczny wygląd, tworzy boczne odrosty, zazwyczaj pień płoży się wzdłuż podłoża. Stożek wzrostu posiada pod ziemią więc najważniejsze jest okrycie ziemi na zime. Bardzo wolno rośnie i nie lubi przesadzania na nowe miejsce. Wytrzymuję spadki temperatury do -18°C Butia Capitata Palma pierzasta o wspaniałym wyglądzie i liściach zielono niebieskich. Dorasta do 6m wysokości. Pochodzenie Brazylia. Owoce palmy wykorzystywane do wyrobu wina oraz przetworów. Ziemia lekka , stanowisko słoneczne. Wytrzymuje temperatury do -12°C , natomiast zabezpieczona do -18°C. Pień dobrze zabezpieczony np. agrowłókniną wytrzyma mróz -23°C a na wiosną wypuści nowe piękne pierzaste liście. Washingtonia Robusta Występuje w Ameryce środkowej i południowej. Rośnie niezwykle szybko, pień średnio 30 cm wysokości na rok , dorasta do 24 m wysokości. Chętnie uprawiana w ogrodach zimowych. Potrzebuje obfitego podlewania oraz stanowiska częściowo osłoniętego od słońca. Odporna na mróz do -10°C , dobrze okryta do -18°C Liście traci już przy -9°C ale na nowy sezon wypuszcza nowe. Chamaerops humilis (Karłatka) Palma pochodzenia europejskiego, występująca w rejonie śródziemnomorskim oraz Morza Czarnego. Dorasta do 8m wysokości. Lubi ziemie przepuszczalną i pełne słońce. Polecana do mieszkań ze względu na ich trwałość i odporność na suche powietrze. Hodowana w gruncie wytrzymuje do -13°C , a zabezpieczona do -17°C. Brahea Armata Pochodzi z Hondurasu i Gwadelupy. Wachlarzowata palma o wyjątkowych srebrno-niebieskich liściach pokrytych cienką warstwą wosku. Wytrzymuje do -15°C a okryta do -18°C
|