| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Główne zadania
- Jeżeli w listopadzie, ze względu na złą pogodę lub brak czasu, nie wykonaliśmy w warzywniku koniecznych w tym okresie zabiegów uprawowych i pielęgnacyjnych, trzeba, jeśli tylko będzie to możliwe, zrobić je w grudniu.
- Aby uzyskać wczesne zbiory wiosennych warzyw, na glebie lżejszej lub doprawionej ziemią próchniczą, torfem, piaskiem wysiewać wczesne odmiany marchwi (Amsterdamską, Pierwszy zbiór, Nantejską, Lenkę), pietruszkę korzeniową i naciową, koper. Najbardziej wskazany jest wysiew tuż przed zamarznięciem ziemi, aby rośliny przed zimą nie zdążyły skiełkować. - Zadoławać pory na działce. W poprzek zagonu wykopać rowki o skośnej ściance. Pory układać jeden przy drugim tak głęboko, aby korzenie i wybielona łodyga znalazły się w ziemi. Po płytkim przemarznięciu gleby przyrzucić je potrząską ze słomy, łętami, liśćmi. Dzięki takiemu zabiegowi możliwe będzie wyjmowanie porów w zimie. - Podobnie można zadołować jarmuż, chroniąc go przed dzikimi królikami okryciem z gałązek krzewów iglastych. Pory i jarmuż dołować zawsze w miejscach zacisznych, od strony północnej. - Po przemarznięciu ziemi na głębokość około 3 cm okryć cienką warstwą słomy, łętów, liści zagony z zimującą w gruncie roszponką, sałatą ozimą, szpinakiem, pietruszką, z wysadzonym jesienią czosnkiem i cebulą. - Słabsze korzenie pieruszki i cebule przeznaczyć do pędzenia na oknie kuchennym, w tym też celu przenieść do mieszkania kępki Szczypiorku. Rośliny muszą być trzymane w pełnym świetle, podlewane umiarkowanie i co 2-3 tygodnie zasilane roztworem saletry (3 gramy na litr wody), Florovitem, wodą z płukania mięsa. - Pędzić w piwnicy cykorię sałatową - przy krajowej odmianie Witloof - pamiętając o nałożeniu dodatkowej, około 20-centymetrowej warstwy ziemi po zadołowaniu korzeni. Warstwa okrywająca i podłoże powinny być stale umiarkowanie wilgotne. - W miejscu przechowywania warzyw stale kontrolować temperaturę i regulować ją przez odpowiednie wietrzenie. Sprawdzać stan przechowywanych warzyw. - Z nadejściem większych mrozów okryte dotychczas około 20 cm warstwą ziemi kopce z warzywami przyrzucić słomą, łętami. W razie wysokich mrozów (ponad 15°C) okryć dodatkową warstwą ziemi. - Nasiona warzyw pozostałe po minionym sezonie przenieść w suche miejsce, aby nie straciły zdolności kiełkowania. - W "mini ogródku" na oknie wysiewać rzeżuchę na wyśmienitą i cenną dla zdrowia sałatkę zieloną. - Zakończyć zabezpieczanie młodych drzewek na zimę przez okopcowanie dolnej części pnia i przez okręcenie górnej słomą, papierem falistym, trzciną. - W połowie lub pod koniec grudnia bielić pnie i grubsze konary starszych drzew gaszonym wapnem z dodatkiem gliny, krowieńca, kleju z mąki. Bielenie jest bardzo ważne, bo chroni drzewa przed powstawaniem ran zgorzelinowych, gdy są znaczne wahania temperatury między dniem i nocą. - Z drzew zbierać i palić zaschnięte, porażone chorobą owoce, a także liście, bo w zaschniętych i zwiniętych mogą znajdować się gąsienice szkodników. - Zeskrobywać z pni i gałęzi kolonie jaj szkodników drzew owocowych. Pokryte nimi młode gałązki ścinać i palić. - Przed nastaniem silnych mrozów ciąć jednoroczne pędy porzeczek na sadzonki. - Tępić małe gryzonie przez wykładanie trutek i odławianie żelaznymi potrzaskami. - Kontrolować pomieszczenia z przechowywanymi owocami regulując temperaturę i wilgotność. W zbyt suchym magazynie owoce więdną i psują się. - W grudniu, jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, okryć zagony z kwiatami cebulowymi - tulipanami, narcyzami, hiacyntami, liliami, z nowo wysadzonymi lub bardziej wrażliwymi na mróz bylinami, a także zagony z kwiatami dwuletnimi. Goździki zabezpieczyć gałązkami krzewów iglastych przed królikami. - Kontrolować przechowywane bulwo-cebule mieczyków, kłącza dalii, rośliny mateczne chryzantem, pelargonii, a także wysadzone do pędzenia cebulki tulipanów, narcyzów, krokusów. - Sprawdzić okrycie róż. Jeśli nie ma dużych mrozów, kopczyków nie okrywać dodatkowo liśćmi czy innym materiałem ochronnym. - Jeżeli nie zdążyliśmy w listopadzie, koniecznie trzeba teraz głęboko przekopać glebę, pozostawiając ją "w ostrej skibie", to znaczy nie rozbijając grud i nie wyrównując powierzchni. Przekopanie na zimę jest podstawowym zabiegiem uprawowym, którego nie wolno zaniedbać. - Krzed kopaniem rozsypać nawozy fosforowe i potasowe (1/2 do 2/3 zaplanowanej dawki). Część działki nawieźć obornikiem lub kompostem. - Uporządkować narzędzia, oczyścić je z resztek ziemi i rdzy, części metalowe przetrzeć szmatą nasyconą tłuszczem. |