| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Główne zadania
- Na początku miesiąca można jeszcze wysiewać ogórki Monastyrskie i korniszonowe Mikor - na późniejszy zbiór oraz kukurydzę wczesną Złotą Karłową. Najlepiej uprawiać je razem, zagon ogórków obsadzając kukurydzą. Można też siać pietruszkę naciową na zbiór jesienny i na przezimowanie w gruncie. Warunkiem wschodów jest wilgotna ziemia.
- Do połowy czerwca należy wysiewać na rozsadniku lub w zimnym inspekcie: sałatę kruchą, endywię zimową (wybielone rozety zbierzemy późną jesienią), kalafiory (bez pikowania), na sprzęt w końcu września i w październiku, jarmuż oraz głąbiki krakowskie zwane sałatą szparagową lub łodygową (zużyjemy je po 10-14 tygodniach). - W tym też czasie wysiewa się wprost do gruntu: cykorię sałatową dla uzyskania korzeni do zimowego pędzenia oraz średniowczesne odmiany marchwi (Lenka, Nantejska) na zimę. Rośliny dobrze wzejdą i będą szybko rosły, gdy zapewnimy im lżejszą, próchniczą i dostatecznie wilgotną ziemię. Nasiona marchwi koniecznie trzeba wymieszać z nasionami rzodkiewki, umożliwi to wcześniejsze wyznaczenie rzędów i odchwasz-czanie. - Do połowy miesiąca można jeszcze wysadzać pomidory na najpóźniejszy zbiór, paprykę, oberżynę oraz selery naciowe. Jest to też pora sadzenia późnych kapust, jak również zakładania grząd grzyba jadalnego pierścieniaka. - W końcu czerwca na rozsadniku lub w zimnym inspekcie sieje się kalarepę późną Goliat Białą i Niebieską Masłową na zimę, a wprost do gruntu rzodkiew zimową, czarną Murzynkę. - Przez cały miesiąc wysiewa się: buraki ćwikłowe, najlepiej Czerwoną Kulę, (na zimę), fasolę szparagową karłową oraz koper i wysadza rozsady: sałaty kruchej z kwietniowego siewu, brokułów z 4-6 liśćmi, brukselki i jarmużu, gdy rośliny mają około 10 cm. - Wprost do gruntu można wysiewać jeszcze możliwie jak najwcześniej kwiaty jednoroczne: smagliczkę, nagietki, rezedę, nasturcję, łubin letni, portulakę, groszek pachnący i nigelię - czarnuszkę na nasienniki do zimowych bukietów. Z kwiatów dwuletnich przez cały miesiąc lunarię czyli miesięcznicę na zbiór w następnym roku. - Na rozsadniku lub w zimnym inspekcie do połowy czerwca wysiewa się malwy, dzwonki ogrodowe (Campanula), goździki (Dianthus caryophyllus) Wiedeńskie i Grenadiny, naparstnicę (można ją też siać wprost do gruntu), mak syberyjski (Papaver nudicaule), a w drugiej połowie miesiąca: bratki, stokrotki, niezapominajki i goździki brodate - kartuzy (Dianthus barbatus) oraz fiołek rogaty (Viola cornuta) o drobnych kwiatach przypominających bratki. - Po pierwszym masowym kwitnieniu zasila się róże nawozami azotowo-potasowymi lub gotową mieszanką nawozową. W tym też okresie ważne jest podlewanie krzewów tak obfite, aby nasycić glebę wodą na głębokość około 25 cm. Usuwa się dzikie odrosty róż, odbijające z szyjki korzeniowej (poniżej miejsca uszlachetniania) i z korzeni. - Usuwamy zakażone wirusem tulipany, charakteryzujące się pstrokatymi, nieregularnymi plamami na płatkach kwiatowych oraz jaśniejszymi smugami na liściach. Rośliny chore wyjmuje się z cebulami i przylegającą do nich ziemią i zakopuje głęboko. - W końcu czerwca trzeba też wykopywać dojrzewające na lżejszych glebach cebule wcześniejszych odmian tulipanów. Robimy to, gdy liście zaczynają zasychać i 1/3 powierzchni łuski jest brązowa. - W początkach czerwca, po usunięciu chwastów, można ściółkować międzyrzędzia truskawek słomą, trocinami, wiórami, wysuszoną trawą lub folią. Ściółka chroni owoce przed zabrudzeniem ziemią i przed gniciem, zabezpiecza glebę przed nadmiernym wysychaniem i zachwaszczeniem. - Przy zbiorze truskawek usuwać z krzaków gnijące owoce (szara pleśń - najgroźniejsza choroba). - W pierwszej dekadzie miesiąca trzeba nawozić drzewa i krzewy nawozami mineralnymi, bo jest to okres szybkiego wzrostu zawiązków i formowania się pąków kwiatowych na przyszły rok. - W końcu czerwca, po opadzie świętojańskim przerzedzać zawiązki owocowe jabłoni i grusz tak, aby pozostały w odstępach 15-20 cm. - Zwalczać na jabłoniach i gruszach groźnego parcha - przez opryski co 2 tygodnie 0,3% Sadoplonem, 0,2% Captanem, 0,1% Syllitem. - Systematycznie odchwaszczać warzywa, wzruszając jednocześnie płytko ziemię, aby nie przesuszać jej głębszych warstw. - Przerywać zagęszczone siewki warzyw korzeniowych, ogórków, wcześniej wysianej cykorii, sianej do gruntu sałaty. - W razie dłuższej suszy podlewać rośliny, raczej rzadko a obficie. - Pogłównie zasilać warzywa saletrą lub saletrzakiem, zwłaszcza słabiej rosnące i o jasnych liściach. Rozsadę nawozi się w 2 tygodnie od wysadzenia. Nie sypać nawozu na liście, saletrzak zaraz przykryć! - Usuwać, gdy się tylko ukażą, boczne pędy wysokich odmian pomidorów, wyrastające z kątów liści. - Pod koniec czerwca, jeśli na ziemniakach wystąpi zaraza ziemniaczana, rozpocząć profilaktyczne opryski pomidorów: Dithane, Miedzianem, Cynkotoxem, Cynkomiedzianem. - Świeże chwasty (bez nasion), rośliny z przerywki, skoszoną trawę, odpadki kuchenne, nawozy naturalne i mineralne, torf, zmiotki itp. systematycznie składać na pryzmę kompostową, w miarę możliwości przesypując trochę ziemią. Przygotowuje się w ten sposób nieoceniony nawóz naturalny, zastępujący obornik. |