| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
AnanasDo egzotycznych roślin, które bez większych trudności można uprawiać na parapecie należy ANANAS (Ananas sativus Schult). Zalicza się go do niezwykle licznej rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). Ich liście są zwykle długie i wąskie, zebrane w rozetę. Z jej środka wyrasta wysoki pęd kwiatostanowy. Ananas jest byliną pochodzącą z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej (prawdopodobnie z Brazylii), a uprawia się go w całej gorącej strefie naszego globu. Jak większość jego krewnych nie osiąga dużych rozmiarów (30-70 cm wysokości). Owoc swoim wyglądem przypomina nieco szyszkę sosnową. Z tego też powodu Anglicy nazwali go pineapple (dosłownie: sosnowe jabłko) zaś Hiszpanie pina. Ananas jest ogromnie odporny na brak wody, co ułatwia niezmiernie uprawę doniczkową. Można go podlewać nawet raz na dwa tygodnie, a wytrzyma bez wody również i miesiąc. Jak każda roślina ma on jednak swoje wymagania. Ponieważ pochodzi z tropików, potrzebuje dużo światła i wysokiej temperatury. W związku z tym będzie się najlepiej czuł na oknie o wystawie południowej - w ostateczności zaś wschodniej lub zachodniej. Nie przeżywa okresu zimowego spoczynku, dlatego też przez cały rok zachowuje jednakowo ładny wygląd. Im w mieszkaniu jest cieplej, a powietrze suchsze, tym lepiej się czuje. Z tego powodu doskonale znosi warunki w pomieszczeniach z centralnym ogrzewaniem. Najlepiej rośnie w podłożu lekkim, bogatym w próchnicę i przepuszczalnym (o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym). Nie znosi ziemi kwaśnej. Dobrze go sadzić w mieszankę liściowo-gnojową z dodatkiem piasku (1:1:1). Jeśli mamy zamiar użyć torfu, należy go wpierw odkwasić dodając na jeden litr wody łyżeczkę sproszkowanej kredy. W uprawie ananasa powinno się stosować doniczki ceramiczne, ponieważ nie zatrzymują zbyt długo wody oraz ułatwiają dostęp powietrza do korzeni. Jego system korzeniowy nie jest nadmiernie rozwinięty, nie ma więc potrzeby zbyt częste przesadzanie. Najlepiej jest umieścić młodą sadzonkę od razu w doniczce o średnicy 12-15 cm, a po roku przesadzić do naczynia dwa razy większego i czekać na pierwszy owoc. Do prawidłowego wzrostu potrzebuje jednak ananas dość wysokich dawek nawozów - głównie azotowych - w związku z tym należy go obficie i regularnie zasilać w ciągu roku. Z tym że w okresie od początku lutego do końca października średnio co dwa tygodnie, zaś zimą raz na miesiąc. Do zasilania można używać zarówno gnojowicy rozcieńczonej wodą w stosunku 1:6, jak i nawozów sztucznych typu "Flovital", "Syntaflor" itp., w stężeniu dwukrotnie wyższym niż zalecane na opakowaniu. Podobnie jak wszystkie rośliny, ananas również potrzebuje świeżego powietrza. Nie wolno zapominać o wietrzeniu mieszkania. Zimą należy uważać, aby nie znalazł się w przeciągu. Wskazane też jest myć go - najlepiej pod prysznicem - przynajmniej raz na miesiąc. Kiedy można się spodziewać pierwszych owoców? Jeśli jest prawidłowo pielęgnowany i zdrowo rośnie, to po około 2-3 latach. Może się jednak zdarzyć, że mimo osiągnięcia dużych rozmiarów i po upływie tego okresu nie wyda owocu. Nie jest to jednak żadną tragedią, ponieważ należy do roślin, które bardzo łatwo do owocowania zmusić. Czynimy to opryskując go roztworem Pomonitu R-10 w stężeniu 0,5 ml na 1 litr wody. Jedyne co ananasowi może zagrażać w uprawie doniczkowej to zakwaszenie podłoża oraz zalanie spowodowane zbyt częstym i obfitym podlewaniem. Oznaką tego są brunatne plamy pojawiające się na spodniej stronie liści. Choroba owa jest bardzo niebezpieczna i może się nawet zakończyć śmiercią rośliny. Jeśli już zauważymy, że ma na liściach plamy to należy ją wyjąć z doniczki, zgniłe korzenie przyciąć aż do zdrowych miejsc, rany zasypać sproszkowanym węglem drzewnym i posadzić do świeżego, ledwo wilgotnego podłoża. Ananas zawiązuje się bez zapylania i dlatego pozbawiony jest nasion. Rozmnaża się więc wyłącznie wegetatywnie, to znaczy z sadzonek. Zabieg ten przeprowadzamy najlepiej marcu lub kwietniu. Odcinamy górną część nad owocem, około 2-3 cm poniżej rozety. Usuwamy miąższ i pozostawiamy na 24 godziny do przesuszenia aby uniknąć gnicia. Później tak przygotowaną sadzonkę od razu umieszczamy w doniczce, w której ma rosnąć. W okresie ukorzeniania nie potrzeba osłon.
|