| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
SAŁATY
Kapusta pekińska ma duże wartości odżywcze, jest zasobna w białko (w korzystnej dla organizmu postaci) oraz w witaminy i sole mineralne.
Białka zawiera znacznie więcej niż kapusta biała. Tworzy luźne, wydłużone główki. Do użytku najlepsza w okresie od października do grudnia (musi być wtedy chroniona przed mrozem). Najlepiej siać ją bezpośrednio do gruntu, bo źle znosi przesadzanie. Uprawia się ją w drugim roku po oborniku lub bezpośrednio na rozłożonym kompoście. Nasiona w ilości około 5 g na 10 m2 wysiewa się w drugiej połowie lipca, w rzędy co 35-40 cm, w rzędzie konieczna przerywka co 30 cm. W czasie wzrostu niezbędne jest 2-3-krotne saletrowanie, nie później niż do połowy września, a w razie suszy - podlewanie. Kapusta pekińska ma płytki system korzeniowy, więc trzeba bardzo uważać w czasie odchwaszczdnia. Atakują ją szkodniki warzyw kapustnych, po wschodach pchełka, mszyce, gąsienice bielinka kapustnika. Rośliny należy więc bacznie obserwować i w razie potrzeby zwalczać szkodniki. Aby kapusta była smaczna, główki muszą być zwinięte. Trzeba ją więc starannie pielęgnować. Przed nadejściem przymrozków, rośliny należy wykopać i zadołować w miejscu chłodnym i przewiewnym. |