| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
KolendraKolendra siewna (Coriandrum sativum) Jest rośliną jednoroczną pochodzącą z krajów o ciepłym klimacie. Uprawiana w Polsce od kilku wieków przystosowała się do naszego klimatu. Kolendra ma łodygę wyrastającą średnio do 60 cm, kwiaty białe lub bladoróżowe zebrane w baldachy. Kwitnienie trwa około 4 tygodni. Kolendra jest cenną rośliną dla pszczół. Wysuszone nasiona są jednym ze składników win korzennych. Owoców kolendry używa się głównie przy wyrobie wędlin, konserw mięsnych i jarzynowych, marynat oraz wódek i likierów. Świeże ziele i niedojrzałe owoce mają przy potarciu nieprzyjemny pluskwiany zapach. W miarę dojrzewania owoce nabierają przyjemnego zapachu i smaku dzięki zawartości olejku lotnego. Dojrzałe owoce, zwane pospolicie nasieniem, są suche, kuliste, barwy słomkowobrunatnej, o średnicy od 3 do 5 mm, zależnie od odmiany. Owoce rozpadają się nieraz na dwie części, każda z nich jest jednak zdolna do kiełkowania. Kolendra występuje w dwóch odmianach: odmiana gruboowocowa i drobnoowocowa. Obecnie uprawia się u nas prawie wyłącznie kolendrę drobnoowocowa jako bogatszą w olejek. Kolendrę rozmnaża się wyłącznie z nasion (owoców). Sieje się wczesną wiosną (do połowy kwietnia) bezpośrednio do gruntu w rowki głębokości od 1 do 1,5 cm, w ilości 10 g na 1 m zagonu. Rozstawa rzędów wynosi 25 cm. W sprzyjających warunkach wschodzi po upływie 12-14 dni. Pielęgnowanie polega na utrzymywaniu powierzchni gleby w stanie spulchnionym i wolnym od chwastów. Przy wskazanej ilości nasion przerywka roślin jest zbędna. W czasie kwitnienia, tj. od połowy czerwca do połowy lipca, kolendra rośnie bujnie i sama zagłusza chwasty. Zarówno pora kwitnienia, jak i dojrzewania zależne są od terminu siewu. Okres czasu od wzejścia do zbioru wynosi średnio 4 miesiące. Ponieważ dojrzewanie owoców kolendry, podobnie jak i kminku, jest nierównomierne, nie czekamy, aż wszystkie baldachy dojrzeją. Przystępujemy do zbioru wtedy, gdy owoce na najwcześniejszych baldachach mają barwę jasno-brunatną, pozostałe zaś są zaróżowione. W dzień pogodny, rano lub wieczorem, ścina się łodygi ostrym nożem i ostrożnie, nie szarpiąc ich, wiąże w małe snopki. Następnie postępuje się z kolendra tak samo jak z kminkiem.
|