| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Główne zadania
- W pierwszych dniach października wysadza się na zagon (nawieziony rozłożonym kompostem i nawozami potasowo-fosforowymi) rozsadę sałaty zimowej. Rośliny należy sadzić w rozstawie 20X15 cm, płytko. Po lekkim przemarznięciu ziemi zagon przyrzucić łętami.
- W drugiej połowie miesiąca sadzi się do gruntu drobną, dobrze zasuszoną dymkę, aby wcześnie zebrać cebulę ze szczypiorem oraz czosnek, najlepiej typ wytwarzający kwiatostany, bo dzięki temu uzyskamy wyższe plony. Zagon zasilić dobrze przetrawionym obornikiem lub kompostem i mieszanką nawozową. Dymkę i czosnek sadzi się nieco głębiej niż wiosną. Zaleca się lekkie okrycie zagonu po przymrozkach. - Przygotować zagonki - ale tylko na glebie lekkiej, nie zaskorupiającej się - do późniejszego, tuż przed mrozami, ozimego wysiewu marchwi, pietruszki korzeniowej i naciowej, kopru. Nawozić nawozami mineralnymi, przekopać i zagrabić. Zakupić nasiona. Marchew we wczesnych odmianach: Amsterdamska, Pierwszy Zbiór, Duwicka, Karot, Nantejska, Lenka. - Jak najwcześniej przygotować odpowiednie pomieszczenie do zimowego przechowania plonów, zgromadzić świeży, czysty piasek do przesypywania warzyw w pryzmach lub w skrzynkach. Dłuższe i bez większych strat przezimowanie warzyw jest możliwe w pomieszczeniu o stałej, niskiej temperaturze (1-4°C) dość wysokiej wilgotności oraz higienie. Pomieszczenie powinno być wybielone i odkażone (opryskać 5 proc. siarczanem miedzi). - Przed przymrozkami koniecznie należy wykopać wrażliwe na przemarzanie buraki, marchew, selery, później sprzątać warzywa bardziej odporne: pietruszkę, skorzonerę, rzodkiew czarną, cykorię sałatową, pasternak, kalarepę. W końcu miesiąca zbierać kapusty i pory. Warzywa sprzątać ostrożnie, aby ich nie kaleczyć, zaraz odpowiednio oczyścić i przebrać, do przechowania dłuższego przeznaczając tylko nieuszkodzone, zdrowe, jędrne, dobrze wykształcone. - Warzywa korzeniowe najlepiej przechowywać w pryzmach, ułożone warstwami, przesypywanymi wilgotnym piaskiem. Wierzch i boki pryzmy także okryć piaskiem. Można też przetrzymywać warzywa w torbach foliowych lub w skrzynkach wyścielonych i nakrytych folią. Warzywa przeznaczone do spożycia wiosną można przechować w kopcach, na działce. Stożkowato uformowany kopczyk okrywa się najpierw około 5 cm warstwą ziemi, a gdy ta lekko przemarznie, pogrubia się warstwę do 20 cm. Po silniejszych i trwałych przymrozkach kopiec okrywa się łętami czy słomą. - Zaraz po zbiorach zebrać świeże resztki roślin, oczyścić zagony z chwastów, składając wszystkie zielone części na kompost. Przerobić pryzmę kompostową, formowaną już od wiosny. Gdy jest zbyt sucha, nawodnić, wierzch i boki okryć ziemią, a po jej przemarznięciu łętami czy zmierzwioną słomą. W tak zabezpieczonym stosie następuje dalsze dojrzewanie kompostu. - Przeprowadzać zbiór późnych odmian jabłek i gruszek przestrzegając odpowiedniego terminu dla każdej odmiany. Robić to bardzo starannie. Po przesortowaniu i schłodzeniu przenieść do przygotowanej przechowalni. - Pod koniec miesiąca sadzić drzewka i krzewy, zwracając uwagę na prawidłowe wykonanie tej czynności. Nie przycinać pędów, odkładając ten zabieg do wiosny. Rośliny podlać obficie i okopczykować. W razie potrzeby przesadzać 2-4-letnie drzewka i krzewy (z bryłą korzeniową). - Zebrać spady i owoce zaschnięte na drzewach, wygrabić liście, a porażone chorobami spalić. - Wykładać zatrute ziarna, służące do zwalczania norników. - Drzewa i krzewy owocowe nawieźć nawozami fosforowo-potasowymi. - W początku października można jeszcze sadzić tulipany. Do połowy miesiąca wysadzać do doniczek wybrane, dorodne (powyżej 11 cm obwodu) cebule tulipanów przeznaczone do pędzenia. Umieścić je w ciemnym i chłodnym (8-9°C) pomieszczeniu i umiarkowanie podlewać 1-2 razy w tygodniu. - Wykopywać kłącza konwalii z pączkami kwiatowymi (tępo zakończone i grube) i przygotować do zimowego pędzenia. Zadołowywać w piasku na działce lub w skrzynce balkonowej. Pączki powinny być na wierzchu. Codziennie podlewać. - Sadzić konwalie do gruntu, w miejscach cienistych lub półcienistych. Pąki powinny znajdować się na głębokości 2 cm. - Sadzić krzewy ozdobne, w tym róże. Pod róże ziemię należy wcześniej nawieźć dobrze rozłożonym kompostem i nawozami mineralnymi. - Wykopane we wrześniu i przesuszone bulwy mieczyków należy oczyścić, oddzielając ręką - bez użycia noża - pozostawioną część łodygi, starą, macierzystą bulwę wraz z korzeniami i odstające łuski zewnętrzne. Przetrzymywanie bulw nieoczyszczonych sprzyja rozwojowi chorób i szkodników. |