| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Do uprawy chrzanu najlepsze są głęboko uprawiane, spulchnione i zasobne w próchnicę gleby piaszczyste lub piaszczysto-gliniaste. Nie udaje się na ziemiach podmokłych i nieprzepuszczalnych. Miąższ chrzanu uprawianego na zakwaszonym stanowisku ma ciemne zabarwienie. Chrzan nie jest wrażliwy na świeże wapnowanie , zabieg można przeprowadzić bezpośrednio przed sadzeniem. Uprawa chrzanu najlepiej udaje się w drugim roku po oborniku. Na tym samym miejscu można go uprawiać po co najmniej 4-letniej przerwie. Dobrym przedplonem są rośliny motylkowe, natomiast ani przed ani po chrzanie nie należy uprawiać roślin kapustnych. Chrzan swój ostry smak zawdzięcza różnym związkom siarki i należy zapewnić odpowiednią ilość tego pierwiastka. Przed sadzeniem korzeni glebę nawozimy stosując 200 g nawozu azotowego, 200 g fosforowego i 300 g potasowego (w postaci siarczanu). Dawki nawozów podane w przypadku stosowania saletry amonowej, superfosfatu potrójnego i soli potasowej 60%. W przypadku użycia innego nawozu dawka powinna być przeliczona. Chrzan rozmnażany jest z korzeni. Na sadzonki należy wybrać korzenie boczne i pociąć je na kawałki długości około 20 cm. Z każdego odcinka usuwamy korzonki. Dzięki temu zabiegowi wyrośnie silniejszy korzeń. Korzenie sadzić można wiosną lub na jesieni, w rzędy co 60 cm. Dla poszczególnych sadzonek przygotowuje się wgłębienia w ziemi, jednak nie powinny one sięgać pionowo w głąb ? wgłębienia wykonujemy ukośnie, na taką głębokość, aby górny czubek korzeni znalazł się około 3 cm pod powierzchnią gruntu Plantację należy odchwaszczać, szczególnie w początkowym okresie wzrostu, a także spulchniać. Chrzan jest rośliną wieloletnia i dobrze zimuje w gruncie. Do spożycia najlepiej nadają się jednak korzenie roślin młodych, gdyż zebrane z rośliny dwuletniej lub starszej są łykowate i mniej delikatne. Korzenie zbiera się jesienią, gdy liście chrzanu zaczynają żółknąć. Większe i bardziej dorodne przeznacza się do spożycia, natomiast mniejsze można użyć do sadzenia. Przy likwidacji plantacji należy zebrać wszystkie korzenie, gdyż nawet drobne będą się rozrastać zachwaszczając pole. |