| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Wartość odżywcza. Pasternak — warzywo rzadko u nas uprawiane — przewyższa wartością odżywczą marchew i brukiew. Korzenie jego odznaczające się silnym aromatem i korzenno-słodkawym smakiem używane są jako warzywo i przyprawa. Zawierają one tyle witaminy C, co owoce pomidorów. Wymagania klimatyczne i glebowe oraz nawożenie. W stosunku do klimatu pasternak nie jest wymagający, znosi niskie temperatury, zimuje w gruncie. Jako roślina klimatu morskiego wymaga dużo wody. Pasternak ma nieco większe wymagania co do gleby niż marchew. Najlepiej odpowiadają mu gleby gliniaste, zasobne w próchnicę. Uprawia się go w 2 roku po oborniku dając następujące nawożenie mineralne na 10 m2: 20 dkg saletrzaku, 30 dkg superfosfatu i 30—40 dkg 40-procentowej soli potasowej. Pasternak wysiewa się w marcu, kwietniu, a wczesne odmiany można siać jeszcze w czerwcu i lipcu. Rozstawa między rzędami wynosi 30 cm. Po wzejściu przerywa się rośliny, zostawiając między nimi odstępy 10—15 cm. Głębokość siewu wynosi 0,5—1,5 cm, ilość nasion na powierzchnię 10 m2 — 4—5 g. Nasiona pasternaku wschodzą podobnie jak nasiona marchwi po 2—3 tygodniach. Wskazane jest domieszać do nich nasion szybko wschodzących, np. rzodkiewki, dla wyznaczenia rzędów. Do zabiegów pielęgnacyjnych należy: przerywka, odchwaszczanie połączone ze spulchnianiem gleby i podlewanie. Zbiorów można dokonywać w październiku. Wykopany pasternak przechowuje się w piwnicy. Może również zimować w gruncie. Choroby. Na liściach pasternaku występuje choroba chwościk — w postaci żółtawych plam, powiększających się i brunatniejących. Zwalcza się ją przez opryskiwanie 1-procentową cieczą bordoską i niszczenie resztek roślinnych. Odmiany pasternaku. Okrągły Biały - Odmiana wczesna, uprawiana na sprzęt w lecie. Ma prawie kulisty korzeń. Guersney — o korzeniu póldługim. Lech - głównie dla przemysłu na susz oraz na świeżo do bezpośredniego spożycia. Blaszka liściowa zielona, korzenie (25-30 cm) o stożkowatym kształcie i białej nieciemniejącej barwie korzenia oraz białym przekroju. |