| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Udaje się na glebach żyznych, o dobrych stosunkach wodno-powietrznych. Gleby ciężkie i podmokłe nie nadają się do upraw cebuli. Szalotkę powinno się uprawiać w drugim roku po oborniku. Roślina wytrzymuje okresowe obniżenie temperatury do -10°C. Przed uprawą cebuli glebę należy nawieźć stosując: 300 g nawozu azotowego, 400 g nawozu fosforowego i 500 g nawozu potasowego (nie w postaci chlorków, gdyż cebula wrażliwa jest na ten pierwiastek). Jeśli cebula rośnie powolnie a szczypior ma kolor jasno-zielony plantację można zasilić nawozem azotowym stosując dawkę 500 g. Nie należy tego jednak robić później niż pod koniec czerwca, ponieważ spowalnia to dojrzewanie cebuli oraz obniża okres, w którym cebule można przechowywać. Dawki nawozów podane w przypadku stosowania saletry amonowej, superfosfatu potrójnego i soli potasowej 60%. W przypadku użycia innego nawozu dawka powinna być przeliczona. Szalotka nie tworzy jednej dużej cebuli lecz skupisko niewielkich cebulek. Do rozmnażania używa się pojedynczych cebulek. Wysadzamy je do gruntu w pierwszej połowie marca w rozstawie 30x10 cm, wierzchołek cebulki powinien zostać przykryty około 3 cm ziemi. Plonem uzyskanym z uprawy szalotki mogą być nie tylko cebulki ale też szczypior. Gdy zależy nam tylko na cebulkach, zbiór rośliny przeprowadzamy gdy szczypior zacznie tracić zielony kolor, czyli w lipcu. Jeśli pragniemy użytkować cebulki oraz świeży szczypior, roślinę można zbierać sukcesywnie od maja do początków lipca. |