| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Dobrze rośnie na glebach dość lekkich, ale zasobnych w próchnicę. Powinien być uprawiany w pierwszym roku po oborniku. Wymaga gleb o pH obojętnym, jeśli jest taka potrzeba, glebę przed zimą nawozi się wapnem. Na jednym miejscu szczypiorek można uprawiać przez 4 lata. Przed zimą rośliny dobrze jest przykryć kompostem. Jesienią poprzedzającą uprawę glebę nawozi się obornikiem w dawce 30 kg/m2. Gdy uprawiamy szczypiorek przez kilka lat, na wiosnę każdego roku glebę zasila się nawozem azotowym, fosforowym i potasowym stosując po 200 g każdego z nawozu. Dawki nawozów podane w przypadku stosowania saletry amonowej, superfosfatu potrójnego i soli potasowej 60%. W przypadku użycia innego nawozu dawka powinna być przeliczona. Szczypiorek można uprawiać z nasion, z rozsady lub z podziału kępek rośliny. Gdy nasiona siejemy bezpośrednio do gleby zabieg przeprowadza się w drugiej połowie kwietnia. Rzędy powinny znajdować się w odległości 30 cm. Po wzejściu siewek przerywamy je, aby zachować odległość około 15 cm między poszczególnymi roślinami. W przypadku uprawy z rozsady nasiona wysiewa się do skrzyneczek w pierwszej połowie kwietnia. Roślina gotowa jest do wysadzenia pod koniec maja, w czerwcu. Stosujemy rozsadę 30x15 cm, w jednym miejscu sadzi się po 3 rośliny. Gdy mamy dostęp do kępek szczypiorku, oddzielamy z niej poszczególne rośliny, które sadzimy w kwietniu-maju w rozsadzie 30x15 cm. Do zbiorów przystępujemy w drugim roku uprawy. Roślinę można użytkować od czerwca do początków września, obcinając szczypior w miarę potrzeb. |