| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Owoce rodzynek brazylijskich znane również jako Miechunka jadalna używane są podobnie jak rodzynek z winogron, od których po wysuszeniu niewiele różnią się smakiem. Są one mniej słodkie, wadę tę można jednak usunąć zalewając je przed suszeniem wrzącym syropem (szklanka cukru na szklankę wody) i gotując w nim przez 5—10 minut. Może być spożywany na surowo. Często stosowany jako roślina ozdobna. Rodzynki, mają podobne jak pomidor wymagania w stosunku do klimatu i gleby. Przeznacza się pod ich uprawę miejsce słoneczne, ciepłe, zaciszne. Udają się zarówno na glebach cięższych, jak i lżejszych, byle przewiewnych, zasobnych w próchnicę i składniki pokarmowe. Uprawiany jest w 2 lub 3 roku po nawożeniu obornikiem. Uprawa. W połowie marca wysiewa się nasiona do skrzynek lub doniczek. Do kiełkowania i wzrostu wymagają dość wysokiej temperatury 20—25°C. Pikuje się młode siewki w rozstawie 5x5 cm. Wysadza się rozsadę do gruntu z końcem maja, a nawet z początkiem czerwca, gdyż jest bardziej wrażliwa na chłody niż pomidory. Przed sadzeniem, ziemię należy nawieźć wieloskładnikowym nawozem w dawce 200 g/10 m2. Rodzynki wymagają dość dużych odległości, gdyż rozkładają pędy po ziemi. Sadzi się je w rozstawie 1x0,5 m. Poza odchwaszczaniem i podlewaniem w czasie suszy rodzynki nie wymagają innych zabiegów pielęgnacyjnych. Rodzynek można siać bezpośrednio do gruntu na początku maja. Rodzynki zaczynają dojrzewać koło połowy lipca i owocują aż do przymrozków. Uprawiana z siewu bezpośredniego będzie mieć owoce na początku sierpnia. Owoce ich drobne, kuliste, zielonkawo-żółte, zamknięte są w jakby torebkach o pergaminowych ściankach. Owoców nie zrywa się, lecz zbiera się co kilka dni te, które same opadły. Dzięki pergaminowej osłonce owoce rodzynek mogą leżeć przez dłuższy czas na ziemi nie ulegając gniciu. Gdy zbierze się ich większa ilość, zdejmuje się z nich osłonki i suszy jagody na słońcu lub w piecyku w temperaturze około 40° C. Z jednego kilograma świeżych owoców uzyskuje się około 200 g suszu. |