| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Warzywnik przydomowyCzęść owocowo-warzywna ogrodu powinna przynajmniej częściowo zaspokajać zapotrzebowanie rodziny na warzywa i owoce. Wielkość jej zależy przede wszystkim od wielkości działki. W osiedlach o zabudowie skupionej zarówno warzywnik, jak i sad są niewielkie i najlepiej zakładać z tyłu domu. W pozostałych przypadkach należy sytuować warzywnik w pobliżu budynku gospodarczego (ze względu na łatwość transportu nawozów, narzędzi, itp) i domu mieszkalnego — z uwagi na wygodę w korzystaniu, pielęgnacji i dozorowaniu. Sady natomiast lokalizujemy w oddaleniu od domu. Jeżeli nie przewidujemy zakładania sadu, drzewa owocowe można swobodnie rozmieścić w części warzywnej, zwracając baczną uwagę, by nie zacieniały one zbytnio warzywnika. Racje pokarmowe opracowane przez Państwowy Zakład Higieny przewidują, że człowiek powinien spożywać dziennie około 250 g warzyw obfitujących w witaminę C (kapusta, kalafior, pomidory, chrzan) i witaminę A (szpinak, sałata, brukselka, marchew itp.). Doceniając wartość odżywczą warzyw już od bardzo dawna zakładano ogrody warzywne zwane zielnikami, a później ogrody użytkowe, zajmujące znaczne obszary. Ogrody takie podzielone drogami tworzyły kwadraty obsadzone drzewami owocowymi, a wewnątrz były grzędy z warzywami. Obecnie ogrody warzywne buduje się na tej samej zasadzie, z tą tylko różnicą, że powierzchnia ogrodu przydomowego jest znacznie mniejsza, wynosi bowiem 50—500 m2, zależnie od liczebności rodziny. Już powierzchnia ogrodu warzywnego wynosząca 50 m2 wystarcza na zaspokojenie potrzeb czteroosobowej rodziny. Zagony w takim ogrodzie mają szerokość 1,2 m, szerokość ścieżki między nimi wynosi 0,3 m, a długość zagonu nie przekracza 4 m. Ogródek warzywny może być urządzony w taki sposób aby był dekoracyjny, a nawet może być częścią rekreacyjną działki. Warzywa nie kwitnące możemy tak dobrać aby tworzyły efektowne zestawienia. Również tereny wokół domków wypoczynkowych i altan możemy obsadzać warzywami i ziołami. Nawet mały ogródek dan nam dużo warzyw i wprowadzi urozmaicenie w odżywianiu naszej rodziny. Warzywa z własnego ogrodu są zawsze dostępne, odznaczają się znacznie lepszą jakością niż kupione, ponieważ są świeże i ekologiczne. Dużą rolę w uprawie warzyw odgrywa nasłonecznienie. Dlatego najodpowiedniejsze orientacje warzywnika to: południową, południowo-zachodnia oraz południowo-wschodnia. Umieszczanie ogrodów warzywnych od strony północno-zachodniej i północno-wschodniej znacznie obniża wydajność plonów, a wystawa od strony północnej wręcz nie nadaje się do uprawy warzyw. Pod względem ukształtowania terenu najbardziej odpowiednie są łagodne skłony lub równinne przestrzenie, pod warunkiem, że zapewnia się im dostateczne odwodnienie. Nie nadają się pod uprawę warzyw tereny nizinne, z uwagi na utrzymywanie się nadmiernej wilgoci, i tereny o dużych spadkach, ze względu na istniejące niebezpieczeństwo całkowitego pozbawienia ich wody.
|