| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
SAŁATY
W I połowie sierpnia wysiewa się roszponkę, warzywo zasługujące na uwagę. Roszponka dobrze udaje się w naszym klimacie, a ponieważ jest mrozoodporna, może być zbierana nawet w zimie, spod śniegu.
Wyrasta do 10-20 cm, tworząc rozety dość drobnych, krągło-jajowatych liści. Zawierają one znaczne ilości witamin C i A, a także witaminy Bb B2 oraz sole mineralne, przede wszystkim wapnia i fosforu. Liście są kruche, bez goryczy, smaczne. Przyrządza się je jak sałatę. Bardzo ważne jest to, że roszponka gotowa jest do spożycia późną jesienią i w zimie, a więc w okresie, gdy brak świeżych, zielonych warzyw. Zbiór rozpoczyna się w końcu października. Roszponka wymaga gleby w dobrej kulturze, niezachwaszczonej, zasilonej nawozami mineralnymi. Nasiona w ilości około 8-10 gramów sieje się w rzędy co 15-20 cm. Konieczne jest staranne odchwaszczanie i nawadnianie w razie suszy. Dla zabezpieczenia roślin przed przemrożeniem w czasie surowej i bezśnieźnej zimy, po większych przymrozkach trzeba zagon lekko przyrzucić łętami lub chrustem. |