| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Utrzymywanie dobrej struktury glebyDla zapewnienia posadzonym roślinom odpowiedniego środowiska muszą być wykonywane prace mające na celu wytworzenie w glebie dobrych stosunków wodnych, powietrznych, cieplnych i pokarmowych. Struktura gleby pod wpływem deszczu, wiatru i słońca psuje się, a na glebach ciężkich i o słabej kulturze szybko tworzy się skorupa zmniejszająca przewiewność oraz zwiększająca parowanie wody z gleby. W związku z tym należy przede wszystkim kruszyć powstającą skorupę i spulchniać wierzchnią warstwę gleby. Używamy do tego glebogryzarek oraz motyk ręcznych. Spulchnianie gleby jest bardzo pracochłonne i czasami musimy je powtarzać kilkakrotnie w ciągu okresu wegetacyjnego. Zaraz po posadzeniu roślin należy spulchnić glebę silnie udeptaną podczas sadzenia. Jesienią czynność ta ułatwi magazynowanie wody w okresie jesienno-zimowym, wiosną zaś zapobiegnie zbyt silnemu wyparowywaniu wody, zwiększy dostęp powietrza do gleby i ułatwi jej nagrzewanie się. Warto przy pierwszym spulchnianiu obsypywać nowo posadzone drzewa i krzewy, co chroni korzenie od uszkodzeń powodowanych częstymi zmianami temperatury w okresie zimy, a na wiosnę utrzymuje dostateczną wilgotność gleby w zasięgu systemu korzeniowego oraz dodatnio wpływa na strukturę gleby. Liczba spulchnień gleby w okresie wegetacji zależy od typu gleby i jej skłonności do zaskorupiania się oraz od pogody. Po każdym obfitym deszczu glebę warto spulchnić. Spulchnianie gleby nie powinno być za głębokie. Narzędzie uprawowe zagłębiamy tym płycej, im bliżej roślin i im bliżej powierzchni rozwija się ich system korzeniowy. Gleby lekkie spulchniamy płycej niż gleby ciężkie. Przeciętnie biorąc, gleby lekkie spulchniamy do głębokości 4—8 cm, a gleby ciężkie — od 6 do nawet 10 cm. Należy zwracać uwagę na to, aby rośliny nie były kaleczone lub uszkadzane przez narzędzia. Szczególnie ostrożnie trzeba spulchniać glebę między roślinami iglastymi o okółkowym układzie pędów, jak świerk, jodła, daglezja i inne, gdyż obłamanie wierzchołków pędów powoduje zniekształcenie pokroju drzewka. W gęstych zagonach lepiej jest spulchniać glebę ręcznie. Aby zaoszczędzić sobie pracy można poprawić strukturę gleby torfem, włóknami kokosowymi, węglem drzewnym, popiołem ze spalonego drewna oraz ... fusami z kawy. Tak wzbogacona gleba ma mniejszą tendencję do zasklepiania się i tworzenia skorupy. Jest bardziej luźna i przepuszczalna, dzięki temu nasze rośliny rosną szybciej i są mocniejsze jednocześnie przy naszym mniejszym zaangażowaniu.
|