| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Zagospodarowanie działkiUmiejętne zagospodarowanie działki decyduje w dużym stopniu o wysokości jej plonów, pozwala na zorganizowanie pracy w ten sposób, aby nakład jej zmniejszyć do minimum, a jednocześnie zapewnić równomierne zaopatrzenie w różne warzywa i owoce w ciągu całego roku. Naszą działkę powinniśmy zagospodarować już w zimie lub na przedwiośniu. Zagospodarowanie to powinno obejmować zaplanowanie całej działki "na papierze", skompletowanie narzędzi, zakupienie nawozów mineralnych i zakupienie nasion oraz drzew i krzewów. Nasz plan gospodarczy będzie zależał przede wszystkim od typu i powierzchni działki. Rozpoczynając zagospodarowanie działki warzywnej należy zasiać na niej tak zwane nawozy zielone. Są to albo same rośliny motylkowe, albo mieszanki roślin motylkowych i innych. Siejemy je na wiosnę już w marcu, najpóźniej zaś w pierwszej połowie lipca, a kiedy mają zielone strąki, przekopujemy działkę, starając się, aby łodygi były dobrze przykryte ziemią. Wzbogacimy w ten sposób glebę w składniki pokarmowe i podwyższymy plon pierwszych uprawianych na działce warzyw. Na glebach lekkich piaszczystych siejemy łubin żółty, seradelę lub peluszkę, na glebach ciężkich i zlewnych — łubin niebieski, bobik lub wykę. Jeżeli za działkę zabieramy się późno, to jeszcze w pierwszych dniach września możemy wysiać mieszankę, np. wyki ozimej z żytem, pozostawiając rośliny na zimę aż do wiosny. Na wiosnę mieszankę tę przekopujemy. Dopiero w kolejnych latach sadzimy warzywa, i to najlepiej nie wymagające podlewania. Produkcja warzyw i owoców w niektórych miesiącach jest jeszcze niedostateczna. Specjalnie brak świeżych i ekologicznych warzyw odczuwa się wczesną wiosną, gdy zimowe zapasy owoców skończyły się, warzywa stare są już niesmaczne, a do warzyw młodych jeszcze daleko. Dlatego zagospodarowując działkę i planując uprawy powinniśmy zwrócić specjalną uwagę na te warzywa, które szybko uzupełnią braki w odżywianiu wiosennym. Umiejętne rozplanowanie kolejno po sobie następujących siewów i sadzenia pozwoli przede wszystkim na zapełnienie wczesną wiosną luki w pożywieniu oraz na uzyskanie w ciągu lata tych warzyw, które są specjalnie lubiane i cenione. Do wczesnych warzyw zalicza się: szpinak, rzodkiewkę, sałatę, rabarbar, szczypiorek, szczaw i nieco późniejsze: groszek zielony oraz cebulę z dymki na zielony szczypiór. W okresie letnim specjalnym powodzeniem cieszą się: pomidory, marchew, fasola szparagowa, ogórki i wiele innych. Wreszcie na zimę do przechowania nadają się: marchew, buraki, selery itp. Sadzenie ziemniaków na małej działce jest obecnie nieopłacalne ponieważ wartość odżywcza 500—750 kg różnych gatunków warzyw wyprodukowanych na działce o powierzchni 300—500 m2 jest niewspółmiernie wyższa niż wartość nawet 1000 kg ziemniaków. Poza tym koszt kupna zimowego zapasu ziemniaków jest zdecydowanie mniejszy niż koszt zakupu świeżych warzyw letnich w takich ilościach, jakie można by otrzymać z powierzchni naszej działki. To samo dotyczy także kapusty późnej, używanej do kwaszenia. Jesienią cena kapusty późnej jest zawsze stosunkowo niska. Sadząc na działce drzewa i krzewy owocowe powinniśmy tak dobrać ich gatunki i odmiany, aby stale mieć świeże własne owoce. A więc na przykład owoców wiosennych w maju i czerwcu dostarczą nam czereśnie, agrest, truskawki i poziomki; do owoców letnich zaliczamy: wiśnie, porzeczki, maliny, morele, wczesne brzoskwinie, letnie odmiany jabłek i gruszek oraz śliwek; jesienią dojrzewają śliwki węgierki, jabłka i gruszki odmian jesiennych, następnie zbieramy zimowe jabłka i gruszki, które postaramy się przechować jak najdłużej. Przy oszczędnym i odpowiednim rozplanowaniu działki znajdziemy na niej miejsce również na kwiaty, które zaspokoją nasze zamiłowanie do piękna, estetyki, ozdobią i uczynią przyjemnym miejsce naszego wypoczynku.
|