| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
PiwoniaPiwonie (Paeonia) należą do najokazalszych bylin o dużych, pięknych kwiatach; kwitną późną wiosną i w pierwszej połowie lata. Wymagają gleby gliniasto-piaszczystej, żyznej. Rosną dobrze zarówno na stanowisku słonecznym, jak i lekko zacienionym. Rozmnaża się je w sierpniu i na początku września przez podział starszych silnie rozrośniętych roślin. Sadzi się je w rozstawie 80x80 cm lub 100x100 cm. Mogą pozostawać na jednym miejscu przez 8—10, a nawet 15 lat. W 3—4 roku po posadzeniu kwitną już obficie. Wiosną wskazane jest nawożenie rozłożonym obornikiem (układanym warstwą wokoło rośliny) lub zasilanie gnojownicą albo saletrą wapniową (w ilości 30 g na 1 roślinę). W końcu sierpnia można zasilić mieszaniną nawozów mineralnych w ilości 50—60 g pod 1 roślinę. Przed zimą wszystkie liście należy ściąć i spalić. Przykrywania nie wymagają. Spośród gatunków spotykanych w naszych ogrodach najchętniej uprawiane są odmiany piwonii chińskiej (Paeonia albiflora) o kwiatach półpełnych, pełnych, barwy najczęściej białej, różowej, kremowej, karminowej i purpurowej, rzadziej żółtej. Odmiany te mają miły, delikatny zapach, przypominający nieco zapach róży. Spośród licznych odmian najwartościowszymi są: Adolph Russeau — ciemnoczerwona; Duchesse de Nemours — kremowa, bardzo duża; Festiva maxima — czysto biała, ze środkiem lekko kremowym i karminowymi plamkami na kilku środkowych płatkach; Karl Rosenfield — kremoworóżowa; Lady A1. Duft - różowocielista, bardzo duża; Reine Hortense — różowolila, z odcieniem łososiowym; Sarah Bernhardt — różowolila, pełna, bardzo duża |