| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Hodowla kur
Rasy kurNajczęściej spotykane są 4 rasy kur: rodajlendy, saseksy, zielononóżki i leghorny. Do ras ogólnoużytkowych, tzn. odznaczających się dużą ilością mięsa i dobrą nieśnością, zaliczamy: rodajlendy, saseksy i zielononóżki. Kury te odznaczają się smacznym mięsem. Waga żywa jednej kury waha się od 2,5 do 3,5 kg. Cienkim, delikatnym kośćcem i dużą ilością białego, kruchego, soczystego mięsa odznaczają się zwłaszcza saseksy. Kury ras ogólnoużytkowych mają tułów zbliżony do prostokąta, linię grzbietu poziomą, pierś i brzuch szerokie i dobrze zbudowane, nogi niezbyt wysokie, stopy cienkie, nie opierzone. Rodajlendy znane też pod nazwą Karmazyn, są duże, ważące nieco ponad 2 kg, o upierzeniu barwy świeżo wyłuskanego kasztana. Dojrzewają późno, dlatego kurczęta ich są wrażliwe na zimno i wilgoć. Jest to rasa ogólnoużytkowa, zalecana do hodowli ekologicznej o otwartym wybiegu. Rocznie znosi 210-230 jaj o masie około 60g. Leghorny należą do ras nieśnych. Odznaczają się one dobrą nieśnością, rocznie znoszą do 300 jaj (przeciętnie 140). Budowę mają wysmukłą, tułów kształtu jajowatego, kościec delikatny, nogi wysokie, smukłe, barwy żółtej. Dojrzewają wcześnie, dobrze wykorzystują paszę, ponieważ zużywają mniej pasz niż rasy ogólno-użytkowe a znoszą więcej jaj. Kurczęta dobrze się odchowują. Zielononóżki są rasą polską, trochę lżejszą niż rodajlendy. Ich waga żywa waha się od 2 do 2,8 kg. Upierzenie mają podobne do upierzenia kuropatw, nogi barwy szarooliwkowej, Są odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne i choroby. Kurczęta tej rasy odchowują się bardzo dobrze. Zielononóżki odznaczają się dużą ilością smacznego mięsa. Saseksy dojrzewają również późno. Upierzenie mają białe z czarnymi piórami na szyi, w skrzydłach i w ogonie. Stopy mają barwę cielistoróżową. Charakteryzują się wysoką odpornością, delikatnym kośćcem i dobrym umięśnieniem. Ta rasa znosi około 200 jaj o masie 56–58 g. |