| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Planowanie uprawy warzywW ogrodzie przydomowym powinno się uprawiać wszystkie warzywa ze względu na to, że różnią się one zawartością składników odżywczych i mają zaspokajać różne upodobania smakowe domowników, a także urozmaicać pożywienie. Zależnie więc od użytkowania warzyw największe części powierzchni przeznacza się na kapustę białą późną do przechowywania w główkach i do kwaszenia (jeśli ogród jest mniejszy, można ją uprawiać w polu) na pomidory, ogórki, fasolę szparagową (na suche ziarno uprawia się w polu) oraz na groch na zielono do bezpośredniego spożycia i na przetwory, a także cebulę i marchew, które potrzebne są w gospodarstwie domowym w dużych ilościach przez cały rok. Fasolę i groch powinno się wysiewać na większej powierzchni. Fasoli nie trzeba wysiewać jednorazowo na całym przeznaczonym do tego poletku, ale 2—3 razy (najpóźniej do połowy lipca) w odstępach 3-tygodniowych aby zbierać świeże strąki do jesieni. Mniejsze powierzchnie (po 15—20 m2) obsiewa się lub obsadza takimi warzywami jak: buraki, pory, selery, kapusta czerwona, kalafiory, brokuły, brukselka, skorzonera i sałata. Pozostałe warzywa, jak: kapustę wczesną, średnio wczesną, włoską, pekińską, jarmuż, kukurydzę, dynię, kabaczki, szpinak, rzodkiewkę, rzodkiew czarną, pietruszkę naciową — wystarczy uprawiać na 5—10 m2 zagonu. Szczególnie godna zalecenia jest uprawa sałat zielonych. Są one łatwe do przyrządzania, a dzięki wysokim wartościom biologicznym bardzo ważne w codziennym zestawie pokarmów. Dobór typów oraz odmian sałat przystosowanych do uprawy w różnych porach roku pozwala na produkcję nieprzerwanie przez cały okres wegetacji. Do wartościowych warzyw liściowych, użytkowanych jak sałata, należą: kapusta pekińska (do spożycia od października do grudnia, gdy brak świeżych zielonych warzyw) i roszponka — sałata „spod śniegu", wysiana w sierpniu może być zbierana przez całą zimę. Z zielonych warzyw należy jeszcze uprawiać jarmuż, który pozostawiony przez zimę w gruncie (nie przemarza) jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W warzywnikach warto uprawiać brokuły, skorzonerę i brukselkę. Brokuły należą do najwartościowszych roślin warzywnych. Zbliżone smakiem do kalafiorów, ale delikatniejsze, są łatwiejsze w uprawie. Skorzonera, uprawiana jak marchew, pozostawiona na zimę w gruncie lub zadołowana w kopcu, czy piwnicy, może być użytkowana przez całą zimę. Pożywna i bardzo smaczna, przypomina smakiem szparagi. Niektóre z wymienionych warzyw powinny być uprawiane jako poplony, np. roszponka, kapusta pekińska, brokuły, jarmuż, po wcześniej schodzących z pola warzywach, dzięki czemu uzyskuje się podwójny plon z tej samej powierzchni. Również szpinak i rzodkiewki powinny być wysiewane 2-krotnie — na wiosnę i jesienią. W planowaniu uprawy warzyw nie można pominąć pietruszki naciowej, choćby na małej powierzchni, oraz kopru, nie tylko jako wsiewki w marchew lub w pietruszkę korzeniową, ale jako siany kilkakrotnie (ostatni siew na zbiór późnojesienny i na solenie). Siejemy również selery i pory jako najwartościowsze surowce na sałatki. Oprócz warzyw wysiewanych czy wysadzanych na skrajnych zagonach należy uprawiać warzywa trwałe, jak: szczypiorek, cebulę siedmiolatkę (na najwcześniejszy wiosenny szczypiór), szczaw, kilka karp wczesnego rabarbaru. W każdym ogrodzie powinna znaleźć się co najmniej jedna grządka poziomek, owocujących od lipca do późnej jesieni.
|