| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Okra (Ketmia, Piżmian) to roślina jednoroczna, samopylna, dorastająca do wysokość 1-2 m, pochodzi z gorącego klimatu. W naszym klimacie udaje się wyhodować w lata ciepłe jeżeli rośnie w gruncie, pewniejsza jest uprawa w szklarni. Owoce okry można gotować, panierować, smażyć, suszyć lub konserwować w occie. Może być uprawiana również jako roślina ozdobna ze względu na swoje ogromne, dłoniaste liście, żółte kwiaty w czerwone kropki a także dekoracyjne owoce. Zastosowanie. Jako warzywo, zioło i roślina ozdobna. Często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Używana również jako roślina lecznicza przy leczeniu chorób układu pokarmowego, stabilizuje choresterol oraz poziom cukru we krwi. Wpływa korzystnie na układ nerwowy i na dobre samopoczucie. Owoce okry są bogate w substancje odżywcze, błonnik, witaminę C, B6 oraz w magnez, wapń i potas. Nasiona okry po wysuszeniu i zmieleniu mogą być używane jak kawa. Uprawa okry. Siejemy w kwietniu pod osłonami do podłoża torfowego, na stałe miejsce przesadzamy w drugiej połowie maja. Można też siać bezpośrednio do gruntu pod koniec maja. Temperatura kiełkowania to 16°C. Okra jest rośliną ciepłolubną i najlepiej rośnie temperaturze 20-30°C. Temperatura poniżej 10°C hamuje wzrost. Rozstaw 30x30 cm, może stanowić śródplon do roślin dyniowatych. Rabata z okrą powinna być zadbana, wolna od chwastów, najlepiej ściółkowana słomą lub ściętą trawą. Wymaga miejsca słonecznego i ciepłego, gleby żyznej i przepuszczalnej. Roślina odporna na susze, podlewać należy umiarkowanie. Nawożenie co dwa tygodnie. Nie lubi wilgotnego powietrza. Zbiór. Okra owocuje już po około 60 dniach od wysiania. Z jednej rośliny otrzymujemy 150g do 300g owoców. Należy regularnie zrywać dojrzałe owoce, wtedy owocuje do września lub października w zależności od temperatury powietrza. Niedojrzałe owoce można marynować lub gotować jak fasolkę szparagową. Dojrzałe można jeść na surowo. Owoce zbyt dojrzałe stają się twarde i włókniste. Szkodniki. raczej odporna na choroby czasami może byc atakowana przez mszyce. |