| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Jest z roślin kapustnych najbardziej odporna na mróz. Ma mniejsze wymagania wodne od kapusty białej. Kapustę można uprawiać jako plon główny lub poplon. Może być sadzona po wszelkich warzywach oprócz kapustnych i rzepowatych. Ze względu na możliwość wystąpienia kiły kapusty, na tym samym miejscu kapustę można uprawiać nie częściej niż co 4 lata. Po kapuście można zastosować jako poplon: burak ćwikłowy, szpinak, sałaty. Gdy kapusta uprawiana jest w pierwszym roku po oborniku to przed jej wysadzeniem należy zastosować 100 g saletrzaku, 100 g superfosfatu potrójnego, 100 g nawozu potasowego (dawka na 10m2). Gdy kapustę uprawiamy w drugim lub trzecim roku po oborniku nawożenie dwukrotnie powiększamy. Dawki nawozów podane w przypadku stosowania saletry amonowej, superfosfatu potrójnego i soli potasowej 60%. W przypadku użycia innego nawozu dawka powinna być przeliczona. Po kilkunastu dniach od sadzenia powinno się nawieźć każdą roślinę paroma gramami saletry potasowej (mała łyżeczka) rozpuszczonymi w wodzie (zalecane stężenie to około 0,5%). Kapustę nawozi się 2-3 krotnie co trzy tygodnie, a odmiany późne 4-krotnie. Glebę co pewien czas trzeba spulchnić (uważając na korzenie) oraz podlać, szczególnie po sadzeniu i w okresie wzrostu główek. Jednorazowa dawka wody to co najmniej 20 litrów/1m2. Odchwaszczania wymagają jedynie rośliny młode, utworzona później zielona masa zacienia glebę utrudniając rozwój chwastów |