| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
FASOLA SZPARAGOWA BEZ PLAM
Fasola szparagowa, karłowa, powinna być wysiewana kilkakrotnie co 2-3 tygodnie, od 10 maja do końca czerwca, a nawet na początku lipca. W ten sposób zapewnia się aż do przymrozków stały zbiór zawsze świeżych, nie przerośniętych strąków. Lepiej uprawiać ją w drugim roku po nawozach naturalnych, a nawet bezpośrednio na dobrze rozłożonym kompoście, bo zapewnia to wysokie plony strąków.
W początkowym okresie wzrostu zalecane jest pogłówne zasilanie azotem (0,1 kg na 10 m2). Rzędy co 40 cm, w rzędzie nasiona pojedynczo co 3-5 cm, lub kupkowo po 2-3 co 20 cm. Przy odchwaszczaniu nie spulchniać gleby głębiej niż na 3-5 cm, bo po uszkodzeniu korzeni rośliny zrzucają kwiaty i zawiązki. Gdy fasola zaczyna kwitnąć, lepiej większe chwasty wyrywać ręcznie. Podsypywanie fasoli ziemią nie jest wskazane. Fasola szparagowa, często, zwłaszcza gdy lato jest wilgotne, jest atakowana przez chorobę grzybową - antraknozę, objawiającą się brunatnymi plamami na liściach i strąkach, które nie nadają się do spożycia. Aby zapobiec tej groźnej chorobie trzeba siać fasolę nie gęsto, w miejscach przewiewnych, obficie, dla zwiększenia odporności nawozić potasem i fosforem oraz zaprawiać nasiona zaprawą nasienną T lub Dithane M-45 (3 g na kg nasion). Następnie po wzejściu profilaktycznie opryskiwać rośliny 2 razy co 10 dni i zabieg powtórzyć w okresie formowania się strąków (2 razy co 7-10 dni). Do opryskiwania zaleca się Cynkotox, Miedzian 50, Dithane M-45 lub Kaptan zawiesinowy. Okres karencji - 14 dni. |