| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
POMIDORY
Najbardziej wartościowe, a na pewno i najtańsze są pomidory prosto z krzaka. Dlatego uprawia się je wszędzie, choćby kilkanaście sztuk, gdy brak kawałka ziemi, bodaj w skrzynkach na balkonie.
Dokładamy wysiłków, aby ochronić je przed stonką, a warto szczególnie o nie dbać, bo starania wynagradzają wysokim i pięknym plonem. W przeciwnym przypadku dają owoce drobne, gorsze w smaku, o niższej wartości odżywczej, nikiedy popękane, często porażone chorobami, poplamione, a więc w ogóle nie do użytku. Kilka nietrudnych i nieuciążliwych zabiegów ma zasadniczy wpływ na owocowanie. Bardzo ważne jest właściwe cięcie pomidorów. Ogranicza ono przyrost zielonej masy pędów i liści, sprzyja formowaniu okazałych owoców. Tnie się na ogół odmiany wysokie, pozostawiając na krzaku 2-3 pędy, inne systematycznie, gdy tylko się ukażą, wyłuskuje palcem z kątów liści. Wysokie, cięte pomidory powinny być przywiązywane do podpór (paliki, druty), aby miały więcej światła i przewiewu. Wiązać trzeba miękkim sznurkiem, szmatką, zawsze w ósemkę. Pomidory wysokie mają nieograniczony wzrost i wiążą wiele gron. Toteż około 20 sierpnia należy ułamać wierzchołki pędów nad drugim liściem za najwyższym, w pełni rozwiniętym kwiatostanem. Wtedy wszystkie owoce zdążą się wykształcić, a zawiązane na niższych gronach dojrzeją szybciej i będą ładniejsze. Konieczne jest nawożenie pogłówne. Pierwszy raz saletrą, gdy zawiązują się pierwsze grona, drugi raz po rozpoczęciu zbiorów - saletrą i nawozami potasowymi. Jeśli rośliny są silne, pierwsze nawożenie azotem można opuścić, ale za to w tym czasie zasilić pomidory przefermentowaną, rozcieńczoną gnojowicą. W czasie wiązania i dorastania owoców, kiedy panuje susza, trzeba je obficie podlewać tak, aby ziemia nasiąkła wodą do głębokości około 25 cm. Podlewanie małymi dawkami mija się z celem. Pożądanym zabiegiem jest ściółkowanie międzyrzędzi, czyli przykrywanie ziemi, koniecznie jeszcze w czerwcu, kilkucentymetrową warstwą trocin, słomianego obornika, pociętą słomą, suchą trawą, a najlepiej ciemną folią. Ściółka hamuje wzrost chwastów, utrzymuje równomierną wilgotność i temperaturę gleby. Jeżeli pogoda jest chłodna i dżdżysta stosuje się hormonizację wczesnych odmian pomidorów wysokich i karłowych. Ułatwia to wiązanie owoców na pierwszych i drugich gronach. Zabieg ten polega na dwukrotnym zanurzaniu kwiatostanów w przygotowanym według przepisu roztworze polskiego preparatu Betakson. Pierwszy raz, gdy połowa kwiatów jest otwarta, powtórnie, gdy rozwiną się pozostałe pąki. Zaraza ziemniaczana poraża brunatnymi plamami liście i owoce pomidorów. Ta groźna choroba grzybowa wyrządza duże straty. Ochrona polega na kilkakrotnym, co 10-14 dni, zwłaszcza w okresie chłodnej i dżdżystej pogody, opryskiwaniu roślin Cynkotoxem, Miedzianem, Cynkomiedzianem lub Dithane. Pierwszy oprysk wykonuje się, gdy dowiemy się o wystąpieniu choroby na wczesnych ziemniakach, z których szybko przenosi się ona na pomidory. Nie należy się obawiać, że preparaty te spowodują zatrucie, pod warunkiem, że zachowa się odpowiednie środki ostrożności - a przede wszystkim przestrzega czasu karencji. Trzeba więc przed zabiegiem zebrać wszystkie dojrzałe i "zapalone" pomidory, bo następny zbiór może nastąpić dopiero po 7 dniach. Aby choroba się nie rozprzestrzeniała, trzeba do końca zbierać i głęboko zakopywać wszystkie porażone owoce i liście. Zdrowych liści nie obrywać bo są one żywiecielami rośliny. |