| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
WŁASNE POZIOMKI
W każdym ogródku powinno się uprawiać grządkę poziomek. Ich plony przy starannej pielęgnacji są zwykle dość duże, bo z 10 m2 zbiera się w I roku uprawy około 4 kg, w II roku, przy dobrym urodzaju, nawet do 10 kg, a w III około 7 kg. Po 3, a niekiedy po 2 latach plantację likwiduje się, bo część roślin zwykle zamiera, owoce drobnieją i stają się mniej smaczne. W celu zapewnienia sobie stałego, równomiernego owocowania każdego roku sadzi się nowy zagon poziomek, który likwiduje po 2-3 latach plonowania.
Należy uprawiać tylko poziomki bezrozłogowe powtarzające owocowanie (Rugia i Baron Solemacher), rozmnażając je z nasion. Rugia ma owoce wydłużone, ostro zakończone, intensywnie czerwone, przy wierzchołku żółtozielone. Owoce odmiany Baron Solemacher są krótsze, okrągłe, równomiernie czerwono wybarwione, o smaku leśnych poziomek. Zdarzają się tu także owoce bladożółte, nadające się wyłącznie do spożycia na surowo. Zbiór poziomek tej odmiany jest łatwiejszy, bo kwiatostany wyrastają ponad liście. Rozsadę poziomek można przygotować samemu wysiewając nasiona już w lutym lub w początku marca do skrzynki w mieszkaniu, lub w czerwcu, najpóźniej w początku lipca do skrzynki umieszczonej w ogrodzie. Można też w początku czerwca wysiewać nasiona na rozsadniku, ale otrzymuje się gorsze wyniki. Skrzynkę wypełnia się przesianą ziemią inspektową z domieszką 1/2 części torfu i 1/4 części gruboziarnistego piasku. Nasiona sieje się rzędowo, lekko przygniata i przysypuje cienką warstwą piasku, oby uniknąć ich pleśnienia. Nasiona poziomek są bardzo drobne (w 1 gramie jest około 2000 sztuk). Dla wyprodukowania rozsady do obsadzenia 10 m2 wystarcza 0,2 grama. Skrzynkę, dla utrzymania równomiernej wilgotności i temperatury, przykrywa się szkłem lub folią. Musi być ona lekko ocieniona. W miarę potrzeby ziemię zrasza się i codziennie na jakiś czas uchyla przykrycie dla usunięcia nadmiaru pary wodnej i niedopuszczenia do zbyt wysokiej temperatury. Gdy tylko ukażą się pierwsze siewki, przykrycie się usuwa. Siewki o 3 listkach pikuje się ostrożnie w rozstawie 5X5 cm do skrzynek w taką ziemię, jak poprzednio. Dla uzyskania silnej rozsady po 2-3 tygodniach od przepikowania, a następnie po 3-4 tygodniach rośliny zasila się roztworem mieszanki nawozów mineralnych (po 3 g soli potasowej, superfosfatu i saletrzaku na litr wody) lub Florovitem. Rozsadę poziomek wysadza się najpóźniej w trzeciej dekadzie września, aby rośliny dobrze się ukorzeniły przed nadejściem zimy i uodporniły na przemarzanie. Od wysiewu nasion do posadzenia rozsady upływa 78-80 dni. Poziomki sadzi się na stanowisku słonecznym, choć mogą też rosnąć w półcieniu, ale owoce są wtedy mniej smaczne i gorzej wybarwione. Poziomki wymagają przed sadzeniem nawożenia organicznego. Jeżeli sadzi się je na zagonie, na którym były przedtem uprawiana warzywa na oborniku lub kompoście, wówczas ziemię zasila się gotową mieszanką nawozową lub nawozami fosforowymi (400 g superfosfatu 18%) i potasowymi (300 g siarczanu potasu), a wiosną daje się nawozy azotowe. Jeśli nie dysponuje się takim zagonem, ziemię należy zasilić dobrze rozłożonym kompostem w ilości 40-50 kg na 10 m2, a wiosną mieszanką nawozów mineralnych. Po przekopaniu i bardzo starannym wybraniu chwastów ziemię trzeba zaraz zagrabić. Zagon musi być przygotowany na 2-4 tygodnie przed sadzeniem. Poziomki uprawia się na zagonie szerokości 1,2 m, prowadząc rzędy w poprzek, w odstępach 30 cm. W rzędzie sadzi się rośliny co 20 cm. Na 10 m2 potrzeba około 170 sztuk rozsady. Przy sadzeniu nie zaginać korzeni i nie umieszczać roślin głębiej, niż rosły w skrzynce. Posadzone zbyt głęboko źle rosną, posadzone zbyt płytko często zasychają i są narażone na przemarznięcie w zimie. Nie wolno przysypywać ziemią wierzchołka wzrostu, tak zwanego serca. Ziemię wokół sadzonek trzeba dobrze obciskać. Przed sadzeniem nie skraca się korzeni, gdyż ma to ujemny wpływ na wzrost roślin. Po posadzeniu poziomki podlewa się obficie i powtarza w miarę potrzeby. Przed zimą poziomki należy odchwaścić. Można ich nie okrywać. W drugim roku trwania plantacji daje się jesienią siarczan potasu (0,25 kg na 10 m2), a wiosną saletrzak (0,25 kg na 10 m2), dzieląc dawkę na dwie części i wysiewając jedną w okresie rozpoczęcia wegetacji, drugą po 4 tygodniach. Można też stosować gotowe mieszanki nawozowe według przepisu na opakowaniach. Poza tym pielęgnacja poziomek ogranicza się do systematycznego odchwaszczania połączonego z płytkim wzruszeniem ziemi, do podlewania w razie suszy i do ściółkowania międzyrzędzi, chroniącego nie tylko owoce przed zabrudzeniem i gniciem, ale przed nadmiernym przesychaniem ziemi i zachwaszczaniem. |