| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
NAWOŻENIE I UPRAWA GLEBY
Celem jesiennej uprawy roli jest nagromadzenie wody w okresie jesienno-zimowym, częściowe zniszczenie chwastów, chorób i szkodników roślin, rozwój drobnoustrojów glebowych i pobudzenie ich działalności biologicznej, przykrycie nawozów organicznych i mineralnych.
Pierwszą jednak czynnością po zakończeniu zbioru warzyw i owoców jest usunięcie wszystkich resztek roślinnych: naci, liści, łętów i owoców pomidorów, ogórków, głąbów kapusty, spadów z drzew owocowych, a także chwastów. Części roślin uprawnych nie porażone chorobami, jak również chwasty bez nasion, przeznaczamy na kompost, pozostałe zaś zakopujemy głęboko, przesypując wapnem. Ogranicza to znacznie rozprzestrzenianie się chorób roślin i zmniejsza zachwaszczenie w następnym sezonie. Po uporządkowaniu ogródka musimy zastosować odpowiednie nawożenie, pamiętając przede wszystkim o wapnowaniu, które poprawia właściwości gleby i zmniejsza nadmierną jej kwasowość. Wapnowanie powinno być stosowane regularnie co 3-4 lata. Przy wapnowaniu przyjmujemy następującą zasadę: gleby lekkie, piaszczyste, mało próchnicze, wapnujemy nawozami wapniowymi w formie węglanowej, natomiast na gleby cięższe (zlewne) dajemy wapno w formie tlenkowej. Dla przykładu: na gleby lekkie, na 100 m* powierzchni ogródka stosujemy 15 do 25 kg węglanu wapnia, a na cięższe - od 12 do 20 kg tlenku wapnia. Nawozy wapniowe, równomiernie rozsypane na 2-3 tygodnie przed kopaniem zimowym, powinny być od razu wymieszane z glebą przez staranne przekopanie na głębokość ok. 10 cm. Ważnym zabiegiem w okresie przedzimowym jest również nawożenie organiczne, ale w latach, w których wapnuje się ogródek nie można ich dawać jednocześnie. Znaczenie stosowania nawozów organicznych - obornika czy kompostu - jesienią, polega nie tylko na wprowadzeniu do gleby składników pokarmowych, niezbędnych dla roślin w okresie wegetacji, ale przede wszystkim na zwiększeniu zawartości próchnicy, która poprawia strukturę gleby, stosunki wodne i cieplne oraz wpływa na zmniejszenie wypłukiwania składników pokarmowych. Dawki nawozów organicznych powinny wynosić od 4 do 7 g na 100 m2. Poza nawozami organicznymi pożądane jest również stosowanie jesienią - przed przekopaniem ziemi - częściowo nawozów mineralnych, przede wszystkim fosforowych, w postaci superfosfatu 1/2-2/3 zaplanowanej dawki. Z innych nawozów stosuje się przed zimą - głównie na glebach cięższych (na lżejszych są łatwiej wypłukiwane) - sól potasową 1/2 dawki, a z nawozów azotowych siarczan amonu i mocznik, ale tylko 1/3 zaplanowanej dawki. Po rozrzuceniu nawozów organicznych i rozsianiu mineralnych, ziemię należy przekopać lub zaorać (jeśli ogród jest dość duży i są takie możliwości) na głębokość około 25 cm. Odwrócone i odłożone skiby powinny być wysztorcowane, pozostanie w stanie nie rozdrobnionym, bez wyrównywania powierzchni grabiami. W przypadku występowania perzu, lepiej jest używać zamiast szpadla wideł amerykańskich - szerokozębnych, ponieważ łatwiej jest wtedy wybierać rozłogi, nie przecinając ich. Wyciągnięte, przesuszone rozłogi perzu składa się na oddzielny kompost. |