| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Najlepiej rośnie na glebach gliniasto-piaszczystych i piaszczysto-gliniastych. Nie powinien być uprawiany na terenach podmokłych lub zakwaszonych. Wymaga pH obojętnego lub lekko zasadowego, glebę można wapnować bezpośrednio przed uprawą szpinaku. Ponieważ ma płytki system korzeniowy ziemia powinna być zasobna w próchnicę. Szpinak jest uprawiany w drugim lub trzecim roku po nawożeniu obornikiem. Mniej odporne na mróz odmiany ozime zaleca się uprawiać w miejscach osłoniętych od wiatru i przykrywać na zimę. Dobrym przedplonem dla szpinaku są wszystkie warzywa odpowiednio wcześnie zwalniające zagon. Nie powinno się go uprawiać po: burakach, sałatach oraz po sobie samym. Szpinak uprawiany wiosną jest dobrym przedplonem dla pomidora, ogórka i roślin kapustnych. Przed siewem szpinaku glebę należy podlać i zasilić stosując po 250 g nawozu fosforowego i potasowego. Gdy szpinak wiosenny lub jesienny ma kilka liści nawozimy go azotem nie przekraczając dawki 60 g nawozu. Następne nawożenie pogłówne, w dawce 40 g, przeprowadzamy po czterech tygodniach. Szpinak ozimy nawozi się azotem wiosną, po spulchnieniu gleby, stosując dawkę 100 g nawozu. Zbyt wysokie dawki nawozów azotowych powodują nadmierne wytwarzanie w liściach szkodliwych dla zdrowia azotynów. Dawki nawozów podane w przypadku stosowania saletry amonowej, superfosfatu potrójnego i soli potasowej 60%. W przypadku użycia innego nawozu dawka powinna być przeliczona. Szpinak uprawia się jako przedplon lub poplon. Nigdy nie jest uprawiany jako plon główny, ponieważ siany w maju lub czerwcu tworzy pęd kwiatostanowy. Możliwe są trzy terminy uprawy: wiosenny -- siew jak najwcześniej na wiosnę, gdy tylko obeschnie ziemia. Zbiór przeprowadza się w maju. jesienny -- siew w pierwszej połowie sierpnia. Zbiór przeprowadza się jesienią, w pażdzierniku-listopadzie. ozimy -- siew w pierwszej połowie września, roślina zimuje w glebie. Zbiór przeprowadza się na wiosnę przyszłego roku. Na 1 m2 wysiewamy 4-5 g nasion w rzędy oddalone o 20 cm. Po wschodach roślinę przerywamy, zostawiając je w odległości 5-6 cm w rzędzie. Odmiany ozime mniej odporne na mróz okrywamy przed zimą słomą, łętami, gałęziami drzew iglastych, słomiastym obornikiem. Plantację należy systematycznie spulchniać oraz odchwaszczać. Jest to szczególnie istotne dla młodych roślin, które szybko mogą zostać zagłuszone przez chwasty. W przypadku szpinaku ozimego plantację spulchniamy wiosną, oraz podczas późniejszego odchwaszczania. Szpinak ma dość wysokie wymagania wodne. Szczególnie w okresie tworzenia rozety, zapewniamy odpowiednią wilgotność gleby. Szpinak wiosenny i jesienny gotowy jest do zbioru po 6-8 tygodniach. Najlepiej zbierać roślinę rano, gdy liście są jędrne, rozetę obcinamy przy szyjce korzeniowej. |