| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Cykoria udaje się na każdej glebie oprócz piaszczystych lub gliniastych i ciężkich. Najlepiej plonuje na głęboko uprawianych i zasobnych w składniki pokarmowe glinach-piaszczystych i piaskach-gliniastych. Warunki glebowe na ziemiach zbyt lekkich lub ciężkich poprawi nawiezienie kompostem albo niskim torfem. Roślina jest wrażliwa na świeży obornik, należy ją uprawiać w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Nie ma wysokich wymagań temperaturowych, jest odporna na wiosenne i jesienne chłody. Cykorię sałatową można uprawiać po każdym warzywie zwalniającym zagon od początków czerwca oprócz sałat i endywi. Cykorii nie należy uprawiać po sobie. Przed siewem glebę należy nawieźć stosując: 120 g nawozu azotowego, 200 g fosforowego i 200 g potasowego. Około 8 tygodni po wykiełkowaniu przeprowadzamy nawożenie pogłówne azotem, stosując 80 g nawozu. Dawki nawozów podane w przypadku stosowania saletry amonowej, superfosfatu potrójnego i soli potasowej 60%. W przypadku użycia innego nawozu dawka powinna być przeliczona. Roślinę wysiewa się do gruntu w pierwszej połowie czerwca, zbyt wcześnie wysiana tworzy pęd kwiatostanowy. Poszczególne rzędy powinny znajdować się w odległości 30 cm, na 1 m2 sieje się 0,5-0,8 grama nasion. Po wschodach siewki przerywamy, aby między poszczególnymi roślinami była zachowana odległość 7-9 cm. Ziemię regularnie spulchniamy, szczególnie po deszczach, oraz odchwaszczamy. Przy przedłużających się okresach bezdeszczowych, plantację podlewamy. Rośliny można zbierać w październiku-listopadzie, po 5-6 miesiącach od siewu. Wykopujemy je szerokozębnymi widłami, uważając, aby nie zranić korzeni. Wszystkie uszkodzone przeznaczamy na kompost, ponieważ podczas przechowywania będą gniły i zarażały pozostałe rośliny. Po zbiorze odcina się liście 2-3 cm nad główką korzenia, można je przeznaczyć na kompost, albo jako karmę dla zwierzą. Liście będące plonem właściwym uzyska się dopiero podczas pędzenia. Do jego rozpoczęcia korzenie można przechowywać zadołowane w piasku i umieszczone w chłodnym pomieszczeniu. Pędzenie rozpoczynamy 4 tygodnie przed planowanym terminem zbioru, może ono zostać przeprowadzone bezpośrednio po zbiorze lub w zimie. Zabieg wykonuje się w nie oświetlonym pomieszczeniu, w którym panuje temperatura 10-20°C. Korzenie umieszczamy ściśle jeden obok drugiego, w skrzyniach wypełnionych piaskiem lub ziemią. Następnie przysypujemy je ziemią na wysokość 20 cm i obficie podlewamy. Nie zaleca się przykrywania piaskiem, ponieważ jego ostre ziarna będą ranić wyrastające liście. Podczas pędzenia glebę utrzymuje się w odpowiedniej wilgotności, w razie potrzeby podlewa. Główki liściowe są gotowe do zbioru gdy mają 15-20 cm długości. Rośliny wyjmuje się z gleby i obrywa liście nie tworzące rozety. Aby rozety nie rozsypały się, obcinamy je wraz z 2-3 cm korzenia. |