| Poradnik działkowca |
Kalendarz ogrodniczy
Warzywa polecane do uprawy
Drzewa i krzewy owocowe
Zioła
Rośliny ozdobne
Rośliny egzotyczne
Uprawa hydroponiczna roślin
Hodowla zwierząt
Porady dla działkowców |
Wymaga gleb dość żyznych, zasobnych w wapń i niezbyt ciężkich. Toleruje lekkie zakwaszenie gleby, ewentualne wapnowanie można przeprowadzić bezpośrednio przed uprawą rzodkiewki. Nie ma wysokich wymagań cieplnych, nasiona kiełkują już w temperaturze 3-4°C, a roślina tworzy najładniejsze zgrubienia w temperaturze 10-12°C, znosi okresowe przymrozki do -3°C. Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, lecz należy pamiętać, że zbyt wysokie temperatury połączone z obniżoną wilgotnością gleby sprzyjają parceniu i tworzeniu się kawern w jadalnym zgrubieniu. Jest rośliną długiego dni, uprawiana w lecie tworzy pęd kwiatostanowy i dlatego wysiewa się ją wczesną wiosną lub jesienią. Uprawy w tunelach, szklarniach lub inspektach znacznie wydłużają okres, w którym można użytkować rzodkiewkę. Dzięki takim osłonom można ją wysiać wiosną wcześniej niż do gleby, i adekwatnie -- jesienią może być uprawiana później. Rzodkiewkę sieje się w pierwszym (jako poplon) lub w drugim (jako przedplon, śródplon lub poplon) roku po oborniku. Rzodkiewki nie uprawia się jako plon główny. Jest ona przedplonem (dla pomidora, marchwi, ogórka, sałat, fasoli, buraków), poplonem (wszystkie warzywa zwalniające zagon do sierpnia), może też być śródplonem, czyli rosnąć razem z innymi warzywami. Szybko kiełkuje i często jest zalecana do wcześniejszego wyznaczenia rzędów w uprawach roślin wolno kiełkujących (pietruszka naciowa i korzeniowa, marchew, warzywa cebulowe, skorzonera, pasternak). Może być potraktowana w takich uprawach jako śródplon i zostać zebrana po 5-7 tygodniach, podczas gdy na zagonach będzie jeszcze rosnąć warzywo wymagające dłuższego okresu wegetacji. Nie należy uprawiać rzodkiewki po warzywach kapustnych i rzepowatych, w tym także po sobie. Rzodkiewka ma niewielkie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Gdy jest uprawiana w pierwszym lub drugim roku po nawożeniu organicznym, przed siewem wystarczy glebę nawieźć azotem w dawce 70 g/10 m2. Przy uprawach w trzecim roku po oborniku lub później, stosujemy 120 g nawozu azotowego, 200 g fosforowego i 200 g potasowego. Dawki nawozów podane w przypadku stosowania saletry amonowej, superfosfatu potrójnego i soli potasowej 60%. W przypadku użycia innego nawozu dawka powinna być przeliczona. Jeśli dysponujemy szklarnią lub tunelem foliowym rzodkiewkę na wiosnę można tam wysiać wcześniej niż w uprawie na wolnym powietrzu. W ogrzewanej szklarni można rozpocząć uprawę już w lutym, podczas gdy w tunelu foliowym siejemy na początku marca. Uprawę w gruncie rozpoczynamy pod koniec marca, gdy gleba ogrzeje się do około 8°C. Natomiast najpóźniejsze siewy jesienne w tunelach foliowych przypadają na koniec września, a w gruncie do połowy września. Nasiona siejemy w rzędy co 12 cm, na głębokość 0,5-1,0 cm. Zbyt głęboki siew powoduje różne zniekształcenia zgrubienia. Na 1 m2 przeznaczamy 3-4 g nasion, które uprzednio można przebrać i użyć największych. Po wschodach siewki przerywamy pozostawiając między nimi odległość 3-4 cm w rzędzie, zabieg najlepiej jest wykonać po deszczu lub po podlaniu plantacji. Aby roślinę zbierać sukcesywnie przez dłuższy czas, siew można cyklicznie powtarzać co 2 tygodnie. Plantację należy odchwaszczać i w miarę potrzeb podlewać. Rzodkiewki zbieramy co kilka dni w miarę potrzeb. U niektórych odmian zbyt długo przetrzymanych w gruncie, parcieje jadalne zgrubienie. |